Bild1

Alla har vi som mål att ha en sund och välbalanserad häst, både rörelse- och hälsomässigt. En stor betydelse i detta har ryggraden, som har många livsviktiga funktioner.

 

Ryggraden är central i hästens förmåga att röra sig, hålla balansen och att alla kroppsfunktioner fungerar. I den skyddande ryggraden finns ryggmärgen och härifrån löper alla nerver in och ut till kroppen.

Får man en obalans med nedsatt funktion och rörelse i detta system kan detta få stora konsekvenser med olika symtom. Hästen förlorar sin flexibilitet i ryggraden, nervsystemets signaler går inte fram som de ska och det kan ge alltifrån rörelsestörningar, smärta till klåda i hud och problem med inre organ.

Man kallar denna obalans för en subluxation, och dessa kan exempelvis orsakas av ett fall, en dåligt anpassad sadel, en sned ryttare, upprepad stress vid träning och andra påfrestningar på hästens kropp.

Jag arbetar med kiropraktik som ett komplement till den traditionella veterinärmedicinen. Med hjälp av kiropraktiken kan jag behandla orsaken till hästens problem, inte bara symptomen!

En kiropraktiker arbetar med sina händer och går igenom lederna i kroppen, kontrollerar och upprätthåller normal rörelse i dessa med

hjälp av små och exakta justeringar. Det varierar hur många behandlingar som behövs. Kroppen måste acceptera den normala rörelsen i leden och dess muskler o

horses-775511_1280ch ligament måste anpassa sig och understödja den förändringen. Kroniska problem kan ta längre tid att behandla, medan hästar med mer akuta symtom svarar snabbare.

Efter en behandling är det bra om hästen kan få komma ut direkt och röra på sig lugnt i

skritt för hand i ca 15 min. Vissa hästar blir pigga och andra kan snarare bli

väldigt trötta. Det rekommenderas att man tar det lugnt med arbete de två närmsta dagarna, så att kroppen hinner anpassa sig. Karenstid på kiropraktik är 96 h.


Mitt mål är att upprätthålla ett välfungerande
neuromuskuloskeletalt system,
vilket i det långa loppet kommer att ge en ökad livskvalitet
till både dig och din häst!

Frågor Om Kiropraktik

Hur vet jag om min häst har en låsning?

horse-30760_1280

En låsning kallas kiropraktiskt för en subluxation, enkelt förklarat med att man har en nedsatt rörlighet i en led. ALLA individer har dessa, både du och din häst. Det är kroppens försvar att skydda sig mot yttre stress och överbelastningar av olika orsaker. Många hästar jobbar på bra inom ramen för de begränsningar som deras låsningar medger, medan andra snabbare uppvisar olika biomekaniska problem. Olika discipliner ger olika problem, och dessa kan yttra sig som en mängd olika symtom beroende på var låsningen sitter. En mycket god investering i din hästs hälsa är att kolla upp den årligen och förebygga problem i tid.

 Hur nära en tävling kan min häst behandlas?

Om det är allra första gången din häst ska kontrolleras kiropraktiskt rekommenderar jag att man inte behandlar för nära en tävling. Olika hästar reagerar olika på behandling. Har den behandlats tidigare så brukar karenstiden på   96 h vara ganska lagom fram till tävling.

Hur många behandlingar brukar man behöva?

En behandling räcker oftast på yngre hästar samt hästar som tidigare kontrollerats kiropraktiskt. En häst som har samlat på sig mycket muskulära och avlastningsmässiga problem brukar kräva två behandlingar – detta då man inte vill “chocka” kroppen genom att behandla allting samtidigt. Gamla kroniska problem kräver ofta en återkontroll på ca en månad för att säkerställa att rörligheten fortfarande är bra. Om man behöver ett tredje återbesök är det dags att dra i handbromsen! Då är det ett annat underliggande problem som stör hästen och som ger samma subluxationer som spökar.

Min häst var stel innan behandling men blev halt efter! Vad hände?

Då man lösgör de kompensationer en häst bildat sig pga smärta så kommer ibland en grundproblematik fram, ex en hälta. Jag ser inte detta som ett problem utan snarare som ett perfekt utgångsläge att göra en hältutredning på klinik.

Viktigt att poängtera är att kiropraktik INTE ersätter klassisk veterinärvård! Har hästen en ledinflammation som den själv inte kan läka ut behöver den hjälp med denna!

Kan man verkligen behandla så stora djur som hästar kiropraktiskt? 

Svaret på den frågan är självklart ja. Ryggkotorna på en människa är staplade på höjden och skapar mycket tryck på diskarna sinsemellan. En hästs ryggkotor är snarare “upphängda” mellan två bropelare, och trycket emellan kotorna är därmed inte lika stort. Använder man små exakta hjälper och jobbar i ledens plan så behövs inte mycket kraft alls!

En annan trevlig skillnad mellan häst och människa är att hästar inte har tillnärmelsevis lika starkt muskelminne som oss. Detta betyder att en muskel som varit stel och förkortad lättare återanpassar sig till ett normalt rörelseomfång igen och minskar risken för återfall och besök hos kiropraktikern igen.

IMG_4589

Vad behöver du för utrustning och förutsättningar för att behandla min häst?

I första hand behöver jag lugn och ro! Hästen måste få tid att slappna av och stressa ned. Jag vill gärna veta hästens tidigare problem och sjukdomshistoria samt vad man upplever att problemet är idag. Ta gärna med sadel eller annan utrustning som används, dessa kan ha stor betydelse att få klarhet i varför vissa problem uppstår.

Underlaget som hästen skall stå på skall vara plant och halkfritt. Någon som kan hjälpa till att hålla hästen och stabilisera vid behov krävs. Utöver detta så använder jag inga andra redskap än mina händer samt en stor “låda” som jag står på för att komma upp lite. Vid behov och beroende på häst kompletterar jag också ibland behandlingen med akupunktur/akupressur

Hur ska jag träna hästen efter behandling?

En häst som behandlats tidigare och bara kontrolleras rutinmässigt behöver oftast ingen särskild träning annat än en dags lite lugnare träning efteråt. Hästar med mer omfattande problem mår oftast bäst av några dagars AKTIV vila utan belastning på ryggen (skritt för hand, tömkörning osv) och därefter igångsättning med tanke på den problematik den har. Detta diskuteras efter varje behandling i kombination med tränings- och stretchråd.

 

IMG_2454

%d bloggare gillar detta: